„Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…”
Liszt és Dante - kiállításmegnyitó

Bonaventura Genelli illusztrációja az Isteni színjátékhoz (részlet)

„Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében…”
Liszt és Dante - kiállításmegnyitó

Zeneakadémia — Átrium

2021. október 10., 18.00

Ingyenes program
A tablókiállítást készítette: Bodrogai Dóra, Halász Krisztina, Peternák Anna (Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont)

Liszt Ferencet egész életén át foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül: a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért. Vajon miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban? Milyen zene szólhat Liszt Ferenc szerint Dante Poklában? Ez a mélyen katolikus zeneszerző hogyan képzelte el a túlvilági vándorlást? Milyen lett volna, ha megvalósul az az egészen rendkívüli, zenét és diorámaképeket ötvöző multimediális előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett?
A Zeneakadémia Átriumában megrendezett tablókiállítás betekintést nyújt Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe, bemutat olyan hatásokat, amelyek formálták a zeneszerző gondolatait. A kiállítás néhány további konkrét példán keresztül vizsgálja a 19. századi – hazai és nemzetközi – művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait.

A kiállítás megtekinthető október 10–24. között.

A kiállítás a Liszt Ünnep keretében a Müpa és a Zeneakadémia közös programja.

Partnerek: Partnerek: Archivio Fotografico del Comune di San Severino Marche, ELTE Egyetemi Könyvtár, Festival Liszt Albano, Library of Congress (Washington), Magyar Nemzeti Múzeum – Történeti Fényképtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Zeneakadémia Kutatókönyvtár

Zeneakadémia
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Zeneakadémia — Átrium

2021. október 10., 18.00

Ingyenes program

Zeneakadémia
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Ajánló