Hírek

2021. 10. 08.

Kezdődik az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál – Cory Henry is Budapestre érkezik!

Patti Smith, Gilberto Gil, Thomas Hampson, Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály, a Compañía Antonio Gades, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, Martin Sturm, a Duna Művészegyüttes, a Jazzical Trio, a Cracow Singers, Дeva, Saya Noé, I Am Soyuz, Roby Lakatos, Snétberger Ferenc, Homoky Gábor, Keller András és a Concerto Budapest, Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp, Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat – október 8-tól 17 napon át a hazai és nemzetközi kulturális élet legendái és fiatal tehetségei várják a közönséget az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. A nyitónapra egy valódi meglepetéssel is készült a fesztivál: a fellépők sorához a világhírű New York-i énekes-dalszerző, Cory Henry is csatlakozik!

Október 8-án este a Mátyás-templom varázslatos terében, Liszt, Allegri és Mozart lenyűgöző műveivel veszi kezdetét a Müpa új összművészeti fesztiválja, az idén épp 210. éve született zseniális zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A város legfontosabb kulturális intézményeiben, jelentős koncerttermeiben és számtalan rendhagyó helyszínen megvalósuló eseménysorozat már a nyitóhétvégén bizonyítja, milyen sokszínű program várja a közönséget a következő két és fél hétben.

Az Eiffel Műhelyházban Gyöngyösi Levente látványos opera-musicalje, A Mester és Margarita először látható élőben, Szente Vajk rendezésében, a BMC-ben Pad Zoltán vezetésével Liszt-darabok, illetve a visegrádi országok komponistáinak művei csendülnek fel a kiváló Cracow Singers tolmácsolásában, de a Liszt által csak a „hangszerek pápájaként emlegetett” instrumentum, az orgona is kiemelt szerepet kap a fesztivál első napjaiban. Kecskés Mónika és Deák László a Belvárosi Ferences Templom csodálatos orgonáját szólaltatja meg, Martin Sturm az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, míg Szabó Balázs a Zeneakadémián készül különleges estre. Kiss Péter koncertjén Dante és Petrarca művei, illetve e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg – az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor tolmácsolja, az előadás hangulatát pedig izgalmas fénytechnika teszi egyedivé.

Természetesen formabontó családi programokban sem lesz hiány: a filmrajongó kiskamaszoknak a Cinemira TEEN kínál felejthetetlen perceket. Filmes, animációs, kaszkadőr-, tánckoreográfia- vagy épp képregényworkshopokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség, a filmes előadásokon nemzetközi sorozatok sztárjaival találkozhatnak, illetve kiemelkedő magyar rendezők segítségével ismerhetik meg a szakma rejtelmeit. A megújult PONT Fesztivál egy teljes napra a Múzeumkertbe költözik: október 9-én, szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves-foglalkozások, gyerekprogramok garantálják a felhőtlen szórakozást és feltöltődést.  

Sőt, a képzőművészet és a fotográfia szerelmesei sem fognak csalódni a Liszt Ünnepen: új helyszínen, a Bálna tereiben várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest. 

A Liszt Ünnep 17 napja rengeteg emlékezetes pillanatot ígér: a fellépők rendkívüli, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan formáció és mű itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót ünnepel a fesztivál minden műfajban, premierek és lemezbemutatók követik egymást. A Liszthez hasonlóan csodagyerekként feltűnt, több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer, Cory Henry is szeptemberben megjelent legfrissebb albumát mutatja be a Liszt Ünnep közönségének. „A zene nyelve univerzális, mindenki megértheti. Nagyszerű dolog látni, hogy emberek összegyűlnek a világ legkülönbözőbb pontjairól, és társadalmi háttértől, világszemlélettől függetlenül együtt tapasztalják meg a zene erejét. Best of Me című új albumom eddigi művészi utam esszenciája, olyan dalok gyűjteménye, melyeket zenei példaképeim írtak és inspiráltak. Remélem, hogy másokat is inspirálnak majd a saját útjukon” – fogalmazott az amerikai sztárzenész, aki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán október 21-én varázsolja majd el a hallgatóságot.